Abdominoplastika

Abdominoplastika, ili operacija opuštenog visećeg trbuha, je kirurški zahvat kojim se odstranjuje koža i potkožno masno tkivo iz srednjeg i donjeg dijela trbuha i kojim se učvršćuju olabavljeni mišići trbušne stijenke. Postoje mnogobrojne tehnike koje se upotrebljavaju u ovom tipu kirurgije, a ovise o obimu viseće kože ispod pupka, stanju muskulature trbušne stijenke te volumenu masnog tkiva u tom području. Kod minimalnih nakupljanja masnog tkiva u stijenci trbuha a bez pretjerane relaksacije stijenke, moguće je učiniti samo liposukciju tj. usisavanje masnog tkiva, nakon čega dolazi do kontrakcije kože, čime se dobiva bolja kontura trbuha.

 

Kod minimalno opuštenih trbuha s viškom kože moguće je učiniti tzv. miniabdominoplastiku, gdje se odstranjuje elipsa kože iznad stidnih dlaka te u kombinaciji s učvršćivanjem mišića trbušne stijenke šavovima i ako je potrebno uz liposukciju trbuha i bokova.

 

Kod uznapredovalih deformacija trbušne stijenke gdje koža može visiti poput pregače, radi se tzv. klasična abdominoplastika gdje se odstranjuje višak kože i masnog tkiva ispod pupka, učvršćuje muskulatura trbušne stijenke te eventualno liposukcijom odstranjuje višak masnog tkiva. Koža iznad pupka se povlači prema dolje i formira se nova pozicija pupka.

 

Svi ovi zahvati doprinose boljem konturiranju trbuha. Jako pretili pacijenti nisu dobri kandidati za ovaj zahvat te se prethodno moraju podvrgnuti jednoj od metoda mršavljenja.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koje je predoperacijske pretrage potrebno uraditi?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje oporavak?

Ako se radi samo liposukcija trbuha, oporavak je kratak i pacijent može raditi nakon nekoliko dana. Bolnost nakon liposukcije traje oko tjedan dana. Pojedini segmenti kože mogu tijekom određenog perioda biti utrnuti, ali se u pravilu nakon nekog vremena osjet vraća u potpunosti. Kod miniabdominoplastike i klasične abdominoplastike oporavak je dulji i može trajati nekoliko tjedana. Neposredno nakon zahvata pacijent mora biti pokretan da bi se prevenirale komplikacije kao što je dubokovenska tromboza ili upala pluća.

Ne preporučuje se pušenje prije i poslije zahvata zbog mogućih cirkulatornih komplikacija u koži operiranog trbuha s mogućim komplikacijama urednog cijeljenja rane te mogućeg nastanka većih ožiljaka. Poznato je da nikotin izaziva stiskanje krvnih žila te time povećava mogućnost komplikacije kod operativnih rezova. Isto tako, ne preporučuje se prije zahvata uzimanje aspirina, brufena i drugih nesteroidnih antiinflamatorika, jer oni mogu poremetiti zgrušavanje krvi i dovesti do većeg krvarenja za vrijeme zahvata i nakon njega. U području operiranog trbuha postavljaju se drenovi koji se odstranjuju nakon nekoliko dana. Nakon toga moguće je nakupljanje bistre tekućine u području donjeg dijela trbuha, koja se mora ponekad odstraniti punkcijom. Otečenost i hematomi traju nekoliko tjedana, nakon čega trbuh dobiva željeni izgled. U postoperacijskom tijeku pacijent nekoliko tjedana nosi poseban steznik.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS