Sindrom karpalnog kanala

Bolest se očituje ponajprije promjenama osjeta, pojavama trnaca, žarenja, pečenja ili smanjenim osjetom u prva tri prsta šake, a zatim i pojavom boli u području korijena šake koja je najčešća noću, a može se širiti kroz dlan i prste, ali i sve do ramena. Poznat naziv za ovaj sindrom je i computer disease jer se pojavljuje kod ljudi koji rade puno na računalima, koristeći miš i tipkovnicu. Predisponirajući faktori za nastanak sindroma su manualni poslovi i dugotrajni ponavljajući pokreti u ručnom zglobu. Osobito kod specifičnih zanimanja kao što su informatičari, daktilografi, bibliotekari i općenito poslovi gdje se puno radi rukama.

 

Karpalni kanal anatomska je struktura koja se nalazi na dlanu u području ručnog zgloba. Tvore ga kosti zapešća i poprečni karpalni ligament.

 

Pojavom sindroma karpalnog kanala dolazi do pritiska na medijani ili medijalni živac u karpalnom tunelu na korijenu šake ispod samog dlana.

 

Operativni zahvat – otvorena dekompresija medijalnog živca u karpalnom tunelu izvodi se ambulantno u dnevnoj kirurgiji što znači da pacijent nakon zahvata odlazi kući. Izvodi ga kirurg koristeći minimalno invazivnu tehniku i najsuvremeniju medicinsku opremu.

 

Ovisno o trajanju sindroma prije operativnog zahvata ovisi i rezultat liječenja. Ponekada je potrebno nekoliko mjeseci do potpunog oporavka živca i nestanka svih simptoma.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Je li zahvat bolan?

Zahvat je bezbolan nakon primjene lokalne anestezije. Nakon zahvata, moguća je blaga bol u području rane.

Koliko traje oporavak?

Proces oporavka individualan je za svakog pacijenta.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS