Mali kirurški zahvati

Mali kirurški zahvati su kirurški postupci koji se rade u lokalnoj anesteziji te za njihovo izvođenje nije potreban boravak u bolnici. Uobičajeno se radi o zahvatima kojima se uklanjanju tvorbe s kože te o postupcima korekcije ožiljaka ili estetskim zahvatima.

 

U našoj poliklinici možete obaviti razne male kirurške zahvate poput uklanjanja madeža, ateroma, bradavica, fibroma, lipoma, ožiljaka i tetovaža i dr.

 

Najčešće dijagnoze s kojima pacijenti dolaze na mali kirurški zahvat su benigne i maligne promjene kože  i potkožja.

Uklanjanje madeža te ostalih kožnih promjena

 

Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupirano. Obično su smeđe boje i različitog oblika. Smeđa boja madeža potječe od melanina, pigmenta kojeg stvaraju posebne stanice u koži. Mogu biti spljošteni ili uzdignuti, glatki ili hrapavi i mogu iz njih rasti dlačice. Madeži se redovno trebaju kontrolirati te bilježiti sve promjene. Ako madež počinje mijenjati dosadašnji oblik ili boju, ako počinje iz njega izlaziti sukrvica, ako počinju da svrbe ili se pojave nakon dvadesete godine života, na njih itekako treba obratiti pozornost. Uklanjaju se radi preporuke liječnika ili osobnih želja pacijenata, npr. zbog estetike, smetnji u svakodnevnom životu, itd.

 

Druge kožne promjene mogu još biti bradavice, ateromi ili lipomi.

 

Lipomi su benigni tumori koji nastaju iz masnih stanica. Češće se javljaju kod žena, na mjestima gdje postoji masno tkivo, najčešći su na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja. Najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom dijelu tijela.

Uklanjanje ožiljaka

 

Ožiljci nastaju kao posljedica ozljede ili kirurške intervencije, a proizvod su sposobnosti ljudskog tijela za zacjeljivanjem. Ožiljci mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože.

 

Uklanjanje ožiljaka je postupak u plastičnoj kirurgiji prilikom kojeg se ožiljak potpuno odstranjuje ili se njegova vidljivost svodi na najmanju moguću mjeru. Prije no što se pristupi uklanjanju ožiljaka liječnik će utvrditi niz specifičnosti koje će odrediti daljnji tijek liječenja, od starosti ožiljka do lokalizacije, orijentacije, veličine, pigmentacije itd.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Kako se trebam pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Mali kirurški zahvati u prosjeku traju između 30 i 60 minuta.

Izvode li se mali kirurški zahvati pod anestezijom?

Zahvati se izvode pod lokalnom anestezijom, što znači da se umrtvljuje samo zahvaćeno područje.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS