Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura počinje kao čvorić koji se najčešće nalazi na dlanu u području 4 i 5 prsta. Fibrozni tračak na dlanu se pojavljuje prije kontrakcije prsta i može se napipati duž uzdužne brazde na dlanu. Ovo oboljenje predstavlja bolesno zadebljanje tkiva ispod kože dlana šake, što dovodi do savijanja prstiju prema dlanu s nemogućnošću opružanja (ispravljanja) prsta ili više prstiju.

 

Kako bolest napreduje, zglobovi postaju sve manje pokretni, zahvaćeni prsti se savijaju prema dlanu i pacijent ih više ne može potpuno ispraviti. Obično je prstenjak prvi zahvaćen, zatim mali prst i na kraju srednjak. Da bi se Dupuytrenova kontraktura razvila do stupnja da su zahvaćena ova tri prsta obično prođe nekoliko godina od prvih simptoma.

 

Pri pregledu u dogovoru s pacijentom, postavit će se oblik i način liječenja ove bolesti. 2 do 3 dana prije i poslije operacije ne uzimati lijekove koje razrjeđuju krv. Ovaj zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a ovisno o zahvaćenosti prstiju i dlana šake, zahvat traje od 30 do 90 minuta.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koliko traje oporavak?

Oporavak traje najčešće između 10 i 14 dana.

Je li moguće da se kontraktura javi ponovno i nakon liječenja?

Iako rijetko, moguće je da se kontraktura ponovno javi. U tom slučaju, savjetujemo vam da zakažete konzultacije u našoj poliklinici.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS