Blefaroplastika

Blefaroplastika je jedan od najčešćih zahvata pomlađivanja u estetskoj kirurgiji. Višak kože s naborima, uz prisustvo vrećica na gornjim i donjim kapcima, često su znaci prijevremenog starenja u području očiju. Jednostavnim zahvatom moguće je značajno pomladiti ovu regiju.

 

Na gornjim kapcima odstranjuje se višak kože i masni jastučići, dok se na donjim kapcima uglavnom odstranjuju masni jastučići, a u rjeđim slučajevima dio mišića i kože. Suvišak kože i bore u području donjih kapaka rješavaju se pulsirajućim CO2 ili Erbium laserom. Laserska zraka briše bore te zateže kožu zbog procesa pregrupiranja kolagena i elastina. Upotrebom lasera oporavak nakon zahvata je brži, s manje podljeva i otoka.

 

Zahvat se izvodi u lokalnoj ili u općoj anesteziji.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Jesam li premlad(a) za operaciju kapaka?

Obično se ovaj zahvat izvodi u ranim 40-im godinama kada počinju i prvi znaci starenja u području oko očiju. Masni jastučići na donjim kapcima javljaju se ponekad kod mlađih osoba kao prirođena deformacija. Oni se mogu operirati i kod mladih ljudi, već i u ranim 20-im godinama. Rezultati ovog zahvata su impresivni jer se pacijenti rješavaju podbuhlog izgleda koji se često pogrešno pripisuje nekoj bolesti.

Koliko traje oporavak?

Oporavak od blefaroplastike obično traje od 10 do 14 dana. U slučaju tretiranja kože i bora na donjim kapcima pulsirajućim laserom, nakon cijeljenja ostaje crvenilo koje traje nekoliko tjedana. Upotrebom kozmetike moguće je prikriti crvenilo na koži.

Smijem li se sunčati nakon zahvata?

Ako je koža tretirana pulsirajućim laserom, preporučuje se zaštita od sunca kremama s visokim zaštitnim faktorom (najmanje 30 SPF) ili nošenjem sunčanih naočala tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Jesu li ožiljci vidljivi?

Ožiljak na gornjim kapcima smješten je u brazdi kapka i vrlo je teško primjetan. Nakon nekoliko mjeseci ožiljak izblijedi, a nakon nekoliko godina postaje skoro nevidljiv.

 

Na donjim kapcima u većini slučajeva rez se radi kroz spojnicu (konjunktivu) oka i nevidljiv je.

Je li potrebno ponoviti zahvat?

Operacija kapaka je trajni zahvat kojeg je vrlo rijetko potrebno ponavljati. Sitne dorade zbog osvježavanja izgleda moguće je učiniti nakon više godina od prvog zahvata.

Koje su moguće komplikacije?

Veće komplikacije su rijetke. Ponekad se može javiti krvarenje nakon zahvata te je potrebno učiniti reviziju. Infekcije su rijetke i tretiraju se antibioticima.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS