Facelift

Prvi znaci starosti na licu manifestiraju se pojavom bora, gubitkom elasticiteta kože, gubitkom oštrine donje čeljusti, stvaranjem dubokih nabora između nosa i ustiju te naboranošću vrata. Proces se odvija ne samo na koži, već i u dubljim strukturama poput mišića i potpornih struktura kože (ligamenti, fascija, itd.).

 

Suština operacije je u podizanju (lifting) spuštenih potkožnih struktura i dovođenju istih u prijašnji prirodni položaj. Tako se spušteno tkivo iznad nazolabijalnih brazdi (između nosa i gornje usne) vraća u područje jagodičnih kostiju gdje je pripadalo, a spuštena nakupina masti u području donje čeljusti diže se u područje obraza. Mišići vrata se zatežu prema gore i nazad. Preko ovako dubokih struktura koje su vraćene u prvobitni položaj adaptira se koža bez pretjerane zategnutosti što daje licu prirodni izgled. Da bi se pristupilo ovim strukturama i učinio zahvat liftinga, rez se postavlja u prirodne nabore oko uha te u vlasište. Nakon cijeljenja rez je teško primjetan i nije ga potrebno prikrivati kosom.

 

Duboki lifting (SMAS) je zatezanje i podizanje gore spomenutih dubljih struktura i smatra se zlatnim standardom moderne estetske kirurgije lica. Kod manjih promjena na licu kod mlađih ljudi moguće je učiniti mini-lifting s manjim rezom. Oporavak od ovog zahvata je kraći. Često se s liftingom lica kombinira korekcija očnih kapaka te spuštenog čela. Također se može kombinirati laserski peeling oko očiju te gornje i donje usne za eliminaciju bora.

 

Operacija faceliftinga ne rješava bore na licu, promjene oko očiju i čela. Bore se rješavaju peelingom, dermabrazijom ili pulsirajućim laserom. Promjene oko očiju rješavaju se blefaroplastikom, a u području čela liftingom čela. Nakon pregleda u našoj poliklinici detaljno će vam se objasniti zahvat i svi najbitniji detalji.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koliko dugo traje oporavak?

Oporavak od operacije traje u prosjeku od 2 do 4 tjedna. Nakon četvrtog dana odstranjuju se šavovi oko ušiju, a naknadno se odstranjuju šavovi u vlasištu. Otok i krvni podljevi prisutni su na licu oko tjedan dana te se postepeno smanjuju do potpunog nestanka. Nekoliko tjedana nakon operacije koža na licu ima slabiji osjet, ali se protekom vremena osjet u potpunosti vrati. Neki pacijenti osjećaju zategnutost oko vrata koja s vremenom nestaje. Na mjestu rezova u vlasištu kosa može biti razriješena privremeno, ali se rast normalizira nakon nekoliko tjedana.

Koje su moguće komplikacije?

Moguća komplikacija nakon liftinga u ranom postoperacijskom tijeku je krvarenje koje je potrebno zaustaviti naknadnom intervencijom. Infekcije su vrlo rijetke i tretiraju se antibioticima. Ponekad se javlja rubna nekroza kože, naročito iza uha i to uglavnom kod pušača. Stoga se preporučuje apstinencija od pušenja barem dva tjedna prije zahvata i tjedan nakon njega. Ako dođe do ovakvih problema s cijeljenjem rana, može doći do proširenih ožiljaka koje je moguće naknadno korigirati. Povrede živaca su rijetke i ako se jave uglavnom su privremenog karaktera, tj. dolazi do spontanog oporavka.

Je li zahvat potrebno ponavljati?

Facelifting tretmanom moguće je na neko vrijeme zaustaviti biološki sat i korigirati nastale promjene u procesu starenja. Proces starenja nije moguće zaustaviti te je ponekad potrebno ponoviti zahvat. U pravilu, ako se zahvat učini u mlađoj životnoj dobi, npr. u kasnim četrdesetima, rezultati su trajniji (oko 10 godina), za razliku od zahvata u kasnijoj životnoj dobi kada je zahvat potrebno ponoviti i prije.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS