Liposukcija

Liposukcija, hidroliposukcija i liposkulpturiranje nazivi su za kiruršku metodu kojom se planiranim isisavanjem masti iz određenih područja bolje oblikuje tijelo. Tipične nakupine koje narušavaju skladan izgled ženskog tijela su trbušna stijenka, slabine, bokovi, područje jahaćih hlača, unutrašnja strana koljena, nadlaktice, podbradak. Ponekad se radi i liposukcija potkoljenica zbog zadebljanja u području gležnjeva.

 

Liposukcija nije metoda mršavljenja tj. nije preporučljiva osobama čija je tjelesna težina značajno iznad idealne.

 

Princip zahvata je taj da se prvo u određena područja uvede tekućina kojom se olakšava odstranjenje masnog tkiva i smanjuje krvarenje. Potom se posebnim kanilama masne naslage odstranjuju u simetričnim slojevima obostrano. Nakon odstranjenja masnih naslaga koža se retrahira na novu podlogu. Da bi se olakšala retrakcija pacijent nekoliko tjedana nosi posebne steznike.Nedavno smo počeli raditi s tzv. oscilirajućim kanilama, čime se uz pomoć posebnog aparata uvode znatno tanje kanile kojima se odstranjuju masne nakupine. Oporavak je brži i krvni podljevi su manje izraženi.

Liposukcija kod muškaraca

 

Nakupine masnog tkiva koje narušavaju skladnu građu muškog tijela su u području pojasa, donjeg dijela trbuha (love handles), te u području grudi (ginekomastija). Princip tretmana kao i postoperacijski tijek, isti je kao i kod ženske liposukcije.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Je li moguće riješiti celulit liposukcijom?

Postoje dvije vrste celulita. Prvi je primarni, a karakterizira ga koža u obliku narančine kore. To je posljedica posebne konfiguracije masnih pretinaca u potkožnom tkivu, a glavni razlog je ženski hormon estrogen. Muškarci nemaju celulit jer im je nivo estrogena značajno niži nego kod žena. Drugi tip celulita je tzv. sekundarni tip gdje uslijed gubitka elastičnosti koža “pada” u naborima i valovima. Tzv. površnom liposukcijom moguće je donekle popraviti ovo stanje, ali ne i potpuno ga ukloniti. To za sada nije moguće ukloniti nikakvim metodama.

Koliko dugo traje oporavak i kad se može započeti s normalnim aktivnostima?

Kod manjih liposukcija (mršavije osobe) ili liposukcija manjeg broja regija, oporavak je u pravilu kraći i traje u prosjeku tjedan dana. Kod obimnijih liposukcija oporavak je nešto dulji. Zahvat je umjereno bolan i bolovi se mogu kontrolirati običnim analgeticima. U području tretiranih regija prisutni su krvni podljevi koji se u periodu od nekoliko tjedana resorbiraju. Također, stvara se osjećaj utrnutosti, koji nestaje nakon određenog vremena. Korisno je da pacijenti nakon desetak dana budu što više fizički aktivni (vožnja biciklom, steper, teretana) čime se pospješuje resorpcija hematoma. Također se preporučuje i primjena limfne drenaže.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS