Podizanje i povećanje spuštenih grudi

PODIZANJE SPUŠTENIH GRUDI

Zbog gubitka elastičnosti kože, dojke promjene svoj izgled i čvrstoću te se počinju spuštati.

Podizanje grudi ili mastopeksija kirurška je metoda kojom se dojkama daje novi izgled, čvrstoća i položaj. Spuštene grudi normalne veličine ili atrofične mogu biti primarno takve, npr. kod mlađih djevojaka ili što je najčešći slučaj kod žena nakon poroda. Zahvat je sličan kao kod smanjivanja dojki, s tom razlikom što se zateže samo koža, a bradavica i areola se premještaju na viši položaj. Žljezdano i masno tkivo dojke se ne smanjuje ili ako se smanjuje, to se izvodi u donjem polu dojke i to vrlo malo.

Podizanje grudi, često se radi u kombinaciji s ugradnjom implantata, kako bi se povećao volumen dojki, kada se koriste silikonski implantati, kako bi se dobili bolji rezultati u kombinaciji s mastopeksijom.

 

POVEĆANJE SPUŠTENIH GRUDI

Povećanje grudi implantatima preporučuje kod pacijentica koje su nakon trudnoće, dojenja ili mršavljenja izgubile volumen grudi, ili su jednostavno oduvijek željele veće grudi.

Pri izboru implantata najčešće koristimo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija.

Sve o implantantima koje koristimo

 

VRSTA

Pri izboru implantata najčešće koristimo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija. Svi implantati imaju doživotno jamstvo na rupturu, a sami poliuretanski implantati imaju dodatnu 10-godišnju garanciju za izostanak kapsularne kontrakcije i rotacije.

 

 

OBLIK

Kod mršavijih žena s manjim volumenom dojke, za postizanje adekvatnog volumena i oblika najčešće koristimo anatomske implantate (oblik kaplje) ispunjene kohezivnim gelom. Kohezivnost znači veću čvrstoću i postojanost oblika. Uvijek je poželjno da je projekcija dojke u donjem polu, stoga su i implantati tako napravljeni da je vrh kaplje na najvišoj točki donjeg pola dojke. Implantati su dosta čvrsti, stoga zadržavaju ovaj oblik i u stojećem stavu. Time se kontrolira ne samo volumen već i oblik dojke odabirom implantata odgovarajuće širine, visine i projekcije. Upravo zbog ovih komponenata izuzetno je važno izmjeriti parametre grudnog koša i same dojke te odabrati implantat koji najviše odgovara anatomskim karakteristikama dojke i grudnog koša da bi se postigao adekvatan rezultat. Ovim tipom implantata postižemo željenu projekciju u donjem polu i planirani volumen. Gornji pol dojke nije ispupčen već ima prirodni pad.

 

Okrugle implantate uglavnom koristimo kod žena koje imaju veću količinu potkožnog, masnog i žljezdanog tkiva dojke. Ovaj tip implantata daje punoću u donjem i u gornjem dijelu dojke. Nakon temeljitog pregleda i mjerenja te uvažavanja želje pacijenta za određenim oblikom, kao i sugestije doktora Zambellija, određuje se oblik implantata određene visine, širine i projekcije u donjem polu kod anatomskih, odnosno širina baze i projekcija kod okruglih implantata. Prije zahvata detaljno će Vam se objasniti prednosti i nedostaci različitih vrsta implantata.

 

Visoko kohezivni implantati su čvršći i zadržavaju formu u svim položajima. Na slici razrezani implantat zadržava oblik i ne razlijeva se kao što se događa kod nisko kohezivnih implantata.

 

 

VELIČINA

Određivanje veličine implantata je najvažniji korak u planiranju zahvata povećanja dojki. Potrebno je izabrati takav volumen koji odgovara željama pacijenta i koji odgovara anatomskim karakteristikama grudnog koša i same dojke pacijenta. Ukoliko se umetne preveliki ili premali implantat dobivamo neželjene efekte bez obzira na sklonosti samog pacijenta. Jedan od znakova korištenja prevelikog implantata je neprirodna punoća u gornjem dijelu dojke, češće vidljivi nabori implantata postranično kao i neprirodan položaj bradavice.

 

Česta pojava kod premalih implantata  je preveliki razmak u dekolteu i premala projekcija same dojke u svim smjerovima. Volumen implantata se određuje mjerenjem širine dojke te još nekih parametara. Dr. Zambelli koristi sistem mjerenja Akademikliniken iz Stocholma dr. Per Hedéna.

 

 

MOTIVA IMPLANTANTI

Kod povećanja grudi koristimo Motiva implantante – koncept implantanata baziran na tehnološkim inovacijama i dugogodišnjim istraživanjima. Implantanti imaju glatku površinu, napravljeni kako bi što više bili prilagođeni stanicama u tijelu te minimalizirali upale. Svaki implantant posjeduje sve sigurnosne certifikate te serijski kod koji sadrži sve važne informacije. Sadrže I inovativnu BLUESEAL tehnologiju koja garantira da je implantant netaknut i ispravan. Također, Motiva je razvila vlastiti gel kojima su implantanti ispunjeni, kako bi poboljšala dinamiku i bolju prilagođenost tijekom kretanja tijela.

 

Više o Motiva implantantima pročitajte ovdje.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi, sukladno GDPR protokolu.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju, pa je dojenje moguće u većini slučajeva. Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS