Povećanje grudi

1963. Godine Thomas Cronin predstavio je prve silikonske proteze (implantante) i tako ženama diljem svijeta pomogao da ostvare grudi o kakvima su sanjale. Od tada pa sve do danas, augmentacija ili povećanje grudi postala je jedna od najčešćih estetskih operacija koje se provode u svijetu. Zahvat kojima se povećava volumen dojki i poboljšava njihov oblik, jedan je od najčešćih zahvata u našoj klinici.

U povijesti se izmijenilo čak pet generacija silikonskih proteza, a današnje proteze su toliko pouzdane da proizvođači daju doživotne garancije na proteze i višegodišnje garancije na postignuti estetski rezultat.

Zahvat se izvodi ugradnjom implantata kako bi se povećale male, nerazvijene grudi, kako bi se povećalo volumen grudi ili korigirala njihova asimetrija.

Kome je zahvat namijenjen?

  • kod žena s prirođeno malim dojkama
  • kod atrofije dojki nakon poroda
  • kod korekcije nejednakih (asimetričnih) dojki
  • kao rekonstrukcijski zahvat nakon zahvata na dojci nakon karcinoma

Sve o implantantima koje koristimo

 

VRSTA

Primarni odabir implantata u našoj poliklinici su glatki, nano i mikroteksturirani .Kod sekundarne rekonstrukcije te rekonstrukcije dojke nakon karcinoma dojke koristimo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija. Svi implantati imaju doživotno jamstvo na rupturu, a sami poliuretanski implantati imaju dodatnu 10-godišnju garanciju za izostanak kapsularne kontrakcije i rotacije.

 

 

OBLIK

Kod mršavijih žena s manjim volumenom dojke, za postizanje adekvatnog volumena i oblika najčešće koristimo anatomske implantate (oblik kaplje) ispunjene kohezivnim gelom. Kohezivnost znači veću čvrstoću i postojanost oblika. Uvijek je poželjno da je projekcija dojke u donjem polu, stoga su i implantati tako napravljeni da je vrh kaplje na najvišoj točki donjeg pola dojke. Implantati su dosta čvrsti, stoga zadržavaju ovaj oblik i u stojećem stavu. Time se kontrolira ne samo volumen već i oblik dojke odabirom implantata odgovarajuće širine, visine i projekcije. Upravo zbog ovih komponenata izuzetno je važno izmjeriti parametre grudnog koša i same dojke te odabrati implantat koji najviše odgovara anatomskim karakteristikama dojke i grudnog koša da bi se postigao adekvatan rezultat. Ovim tipom implantata postižemo željenu projekciju u donjem polu i planirani volumen. Gornji pol dojke nije ispupčen već ima prirodni pad.

 

Okrugle implantate uglavnom koristimo kod žena koje imaju veću količinu potkožnog, masnog i žljezdanog tkiva dojke. Ovaj tip implantata daje punoću u donjem i u gornjem dijelu dojke. Nakon temeljitog pregleda i mjerenja te uvažavanja želje pacijenta za određenim oblikom, kao i sugestije doktora Zambellija, određuje se oblik implantata određene visine, širine i projekcije u donjem polu kod anatomskih, odnosno širina baze i projekcija kod okruglih implantata. Prije zahvata detaljno će Vam se objasniti prednosti i nedostaci različitih vrsta implantata.

 

Visoko kohezivni implantati su čvršći i zadržavaju formu u svim položajima. Na slici razrezani implantat zadržava oblik i ne razlijeva se kao što se događa kod nisko kohezivnih implantata.

 

 

VELIČINA

Određivanje veličine implantata je najvažniji korak u planiranju zahvata povećanja dojki. Potrebno je izabrati takav volumen koji odgovara željama pacijenta i koji odgovara anatomskim karakteristikama grudnog koša i same dojke pacijenta. Ako se umetne preveliki ili premali implantat dobivamo neželjene efekte bez obzira na sklonosti samog pacijenta. Jedan od znakova korištenja prevelikog implantata je neprirodna punoća u gornjem dijelu dojke, češće vidljivi nabori implantata postranično kao i neprirodan položaj bradavice.

 

Česta pojava kod premalih implantata  je preveliki razmak u dekolteu i premala projekcija same dojke u svim smjerovima. Volumen implantata se određuje mjerenjem širine dojke te još nekih parametara. Dr. Zambelli koristi sistem mjerenja Akademikliniken iz Stocholma dr. Per Hedéna.

 

Ako osoba razmišlja o implantatima dojke, što bi trebala znati?

Anaplastični limfom povezan s implantatom (BIA-ALCL), rijedak je limfom imunološkog sustava. To nije karcinom dojke, koji nastaje iz stanica u dojci, već je rak koji raste u tekućini i ožiljku koji nastaje oko implantata dojke. Manje uobičajeno, BIA-ALCL može dobiti oblik kvržice u dojci ili kvržice u pazuhu.BIA-ALCL je izlječiv kod većine bolesnika ako se dijagnosticira rano i liječi na odgovarajući način, ali mali je broj umro od bolesti. 85 % slučajeva u svijetu bilo je povezano s Alerganovim implantatima koji su povućeni s tržišta. Najčešći period javljanja ove bolesti je nakon sedme godine od operacijskog zahvata.

 

U poliklinici Zambelli koristimo se isključivo implantatima koji su registrirani u Republici Hrvatskoj. Primarni odabir implantata u našoj poliklinici su glatki, nano i mikroteksturirani. Kod sekundarne rekonstrukcije te rekonstrukcije dojke nakon karcinoma dojke, koristimo poliuretanske implantate.

 

Kako uočiti simptome?

Najčešći simptom je oticanje dojke uzrokovano nakupljanjem tekućine oko implantata, ali u nekim se slučajevima može pojaviti kao kvržica u dojci ili pazuhu.Kako je to rijetka bolest, promjene na dojkama vjerojatno neće biti karcinom povezan s implantatom dojke. Na primjer, oticanje odmah nakon operacije implantata na dojki je normalno. 

 

Treba li im ukloniti implantate iako nemam simptoma?

Medicinski stručnjaci ne preporučuju uklanjanje grudi implantata ako nemate simptome BIA ALCL, čak i ako se vaši implantati više ne isporučuju u našoj zemlji.To je zato što je BIA ALCL rijedak rak s odličnim postotkom izlječenja ako se otkrije rano.

 

Rizik od razvoja BIA ALCL manji je od rizika povezanih s anestetikom i operacijom. Stopa komplikacija revizijskog zahvata koja uključuje uklanjanje ili zamjenu implantata također je veća sa svakim revizijskim postupkom.

 

BIA ALCL dojke povezan s implantatom je rijedak, ali rizik je veći kod određenih vrsta implantata dojke. Ako se ne sjećate jesu li vaši implantati glatki ili teksturirani ili što su marke, vaš kirurg ili klinika koja drži vaš zapisnik o operaciji trebali bi vas savjetovati u vezi s tim detaljima.

 

Najbolje je razgovarati sa svojim kirurgom o tome što bi preporučili u svom kliničkom mišljenju s obzirom na vrstu implantata koju imate i koristi u odnosu na rizik od uklanjanja implantata kod zdrave osobe bez simptoma. Možete raspravljati i o planu redovitih pregleda. Možete potražiti drugo mišljenje koje će vam pomoći da odlučite o mogućnostima ili ako niste sigurni ili ste zabrinuti zbog savjeta koje dobijete od svog kirurga.

 

Bez obzira na marku ili teksturu implantata ili ako ste uklonili implantate, redovito trebate vršiti samopregled dojki i tražiti pregled kod liječnika opće prakse ako imate bilo kakvih nedoumica ili primijetite bilo kakve promjene na grudima.

 

Kako se dijagnosticira BIA ALCL povezan s implantatom dojke?

Ako razvijete oticanje implantirane dojke, liječnik će vas poslati na ultrazvučni pregled kako bi vidio je li to zbog nakupljanja tekućine. Ako postoji tekućina, ona će se ukloniti i poslati u laboratorij na analizu. Većina kolekcija tekućine nije zbog BIA-ALCL-a, ali laboratorijski test moći će se utvrditi sigurno.

 

Ako se potvrdi, vaš specijalist može također naručiti MRI ili CT pretragu kako bi procijenio opseg lokalnog rasta ili daljnjeg širenja raka. Za procjenu širenja mogu se koristiti i drugi testovi poput PET ispitivanja.

 

Mamografija će provjeriti rak dojke, ali nije korisna za otkrivanje BIA-ALCL-a.

 

Kakvo je liječenje i prognoza za rak povezan s implantatom dojke?

U oko 80% slučajeva bolest se otkriva u ranoj fazi, a stanice raka nalaze se samo u tekućini koja okružuje implantat. Većina ovih slučajeva izliječi se uklanjanjem implantata i okolne kapsule. 

 

Ishodi nakon liječenja BIA-ALCL

Za pacijente koji primaju odgovarajuće i pravovremeno liječenje prognoza je vrlo dobra. 

 

 

MOTIVA IMPLANTANTI

Kod povećanja grudi koristimo Motiva implantante – koncept implantanata baziran na tehnološkim inovacijama i dugogodišnjim istraživanjima. Implantanti imaju glatku površinu, napravljeni kako bi što više bili prilagođeni stanicama u tijelu te minimalizirali upale. Svaki implantant posjeduje sve sigurnosne certifikate te serijski kod koji sadrži sve važne informacije. Sadrže I inovativnu BLUESEAL tehnologiju koja garantira da je implantant netaknut i ispravan. Također, Motiva je razvila vlastiti gel kojima su implantanti ispunjeni, kako bi poboljšala dinamiku i bolju prilagođenost tijekom kretanja tijela.

 

Više o Motiva implantantima pročitajte ovdje.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koja je veličina najbolja za mene?

To je jedno od najvažnijih pitanja u predoperacijskoj konzultaciji. Uvijek nastojimo udovoljiti željama pacijentica glede veličine ako je to u ostvarivim granicama. Ljepotu dojke ne određuje veličina, već pozicija bradavice, napetost tkiva i punoća u svim smjerovima. U predoperacijskoj konzultaciji postavljamo posebne silikonske mjerače ispod specijalnih grudnjaka, a preko svega pacijentica navlači vrlo usku majicu od microfibre kako bi vidjela približni efekt povećanih dojki. Ovim postupkom se prilično vjerodostojno može utvrditi željeni volumen.

Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi, sukladno GDPR protokolu.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju, pa je dojenje moguće u većini slučajeva. Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS