Primarna rinoplastika

Neke osobe imaju prirođeno velik i deformiran nos, dok drugi zadobiju deformaciju nakon neke povrede. Često je vanjska deformacija nosa udružena s deformacijom unutarnjih struktura nosa koje uzrokuju otežano disanje. U jednom zahvatu se uvijek ispravljaju oba nedostatka. Bit operacije nosa je u mijenjanju potkožnih struktura, najčešće modeliranjem kostiju i hrskavice preko kojih se adaptira koža na novu podlogu. Zahvat se izvodi unutrašnjim rezovima ili malim rezom na prednjoj pregradi nosa. U modeliranju nosa ponekad se dodaje hrskavica da bi se ispravile neke teže nepravilnosti, npr. jako spušten vršak ili zakrivljen nos.

 

Određeni broj pacijenata zahtijeva samo zahvat uspostave dišnog puta, tzv. funkcionalnu operaciju, bez mijenjanja vanjske strukture nosa.

 

Korekcija nosa rezultat je odluke kojoj prethodi detaljan razgovor i pregled.

 

Pacijenti često ne znaju točno opisati što ih na njihovu nosu smeta, te je stoga glavni zadatak pacijentu pojasniti pravu podlogu deformacije kao i objektivne mogućnosti korekcije. U tome nam pomažu kompjuterizirane simulacije izgleda nosa nakon operacije.

Kome je zahvat namijenjen?

  • kod osoba koje su nezadovoljne veličinom ili oblikom nosa
  • kod osoba koje imaju probleme s disanjem
  • kod osoba koje su imale ozljedu koja je uzrokovala promjenu u izgledu
  • kod osoba rođenih s malformacijom ili deformitetom nosa

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koja je donja dobna granica za operaciju nosa?

Najbolje je čekati do završetka rasta kostiju i hrskavica. Kod djevojaka je to oko 14-te ili 15-te godine, a kod muškaraca oko 15-te ili 16-te godine.

Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Je li bol prisutna i nakon zahvata?

Iznenađujuće je što nakon zahvata nos ne boli, već je prisutan osjećaj neugode uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona, koji se odstranjuju drugog ili trećeg dana.

Ostavlja li operacija vanjske ožiljke?

U većini zahvata koristimo unutarnje rezove koji su nevidljivi. Mali ožiljak, duljine nekoliko milimetara, vidljiv je kod otvorene rinoplastike. Otvorenom rinoplastikom pristupa se strukturama nosa bez ograničenja i s puno boljom kontrolom. Ovom metodom je moguće riješiti i najveće deformitete, uglavnom vrška nosa, kao i teške deformitete septuma. Ovu metodu koristimo kod sekundarnih rinoplastika, tj. naknadnih operacija nosa.

Ponekad je potrebno suziti velike nosnice i to se čini rezovima u brazdi između nosa i lica, gdje su ožiljci nevidljivi.

Koliko dugo traje proces oporavka i kad je moguće vidjeti krajnje rezultate?

Otoci i hematomi traju u prosjeku tjedan dana, a u rjeđim slučajevima malo dulje. Rezultat operacije vidi se nakon skidanja kalupa nosa, a manje promjene događaju se do nekoliko mjeseci nakon zahvata, kada je proces cijeljenja u potpunosti završen. Tijekom prvih tjedana nakon zahvata vršak nosa i hrbat mogu biti smanjeno osjetljivi na dodir, a moguće je da koža privremeno postane masnija. Nakon zahvata i odstranjenja tampona, nos je kraće vrijeme začepljen zbog nakupine sluzi. Potrebno je vrlo oprezno ispuhivati nos, a preporučujemo lokalnu aplikaciju Sterimar kapi.

Koliko dugo je potrebno držati tampone i štitnik na nosu?

Tamponi se obično skidaju drugog dana nakon zahvata, a kod složenijih zahvata na septumu četvrtog dana. Aluminijski ili plastični štitnik na nosu obično se skida sedmog dana nakon zahvata.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku. Nakon zahvata i otpusta bit ćete naručeni za odstranjenje tampona i štitnika s nosa.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može otići kući ili može preventivno ostati u poliklinici jedan dan.

Kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima?

Pacijenti mogu obavljati lakše poslove već tjedan dana nakon zahvata. Treba izbjegavati veće napore kroz naredna dva tjedna, jer povećanje tlaka nakon napora može izazvati dodatna krvarenja. Također treba izbjegavati direktno izlaganje suncu (upotrebljavati kremu sa zaštitnim faktorom). Nije preporučljivo prvo vrijeme nositi naočale.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS