Sekundarna rinoplastika

Što kada niste zadovoljni prvom operacijom nosa?

Sekundarna rinoplastika, odnosno sekundarna operacija nosa, uključuje korektivne zahvate na nosu koji se obavljaju nakon primarnog zahvata, odnosno nakon prve operacije. Operacija nosa jedan je od delikatnijih estetskih postupaka: nos se nalazi u središtu lica te se značajno se može utjecati na izgled čak i najmanjom intervencijom.

 

Osim estetskih problema, razlog za ponovnu operaciju nosa može biti i funkcionalni problem kada se operacijom ili nije utjecalo na funkcionalne probleme ili je operacija stvorila neke funkcionalne poteškoće koje dotad nisu postojale.

 

Prije nove operacije, a nakon detaljnih konzultacija, napravit ćemo detaljan plan kako popraviti nastale nedostatke. U osnovi, kod takvih operacija pokušava se iskoristiti tkivo kojega je još uvijek preostalo ili dodati neka nova tkiva u vidu koštanih ili hrskavičnih presadaka. Sam zahvat je sličan kao i kod primarne rinoplastike i nema bitnih razlika u tijeku postoperacijskog oporavka.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koja je donja dobna granica za operaciju nosa?

Najbolje je čekati do završetka rasta kostiju i hrskavica. Kod djevojaka je to oko 14-te ili 15-te godine, a kod muškaraca oko 15-te ili 16-te godine.

Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Je li bol prisutna i nakon zahvata?

Iznenađujuće je što nakon zahvata nos ne boli, već je prisutan osjećaj neugode uzrokovan nemogućnošću disanja kroz nos zbog nosnih tampona, koji se odstranjuju drugog ili trećeg dana.

Ostavlja li operacija vanjske ožiljke?

U većini zahvata koristimo unutarnje rezove koji su nevidljivi. Mali ožiljak, duljine nekoliko milimetara, vidljiv je kod otvorene rinoplastike. Otvorenom rinoplastikom pristupa se strukturama nosa bez ograničenja i s puno boljom kontrolom. Ovom metodom je moguće riješiti i najveće deformitete, uglavnom vrška nosa, kao i teške deformitete septuma. Ovu metodu koristimo kod sekundarnih rinoplastika, tj. naknadnih operacija nosa.

Ponekad je potrebno suziti velike nosnice i to se čini rezovima u brazdi između nosa i lica, gdje su ožiljci nevidljivi.

Koliko dugo traje proces oporavka i kad je moguće vidjeti krajnje rezultate?

Otoci i hematomi traju u prosjeku tjedan dana, a u rjeđim slučajevima malo dulje. Rezultat operacije vidi se nakon skidanja kalupa nosa, a manje promjene događaju se do nekoliko mjeseci nakon zahvata, kada je proces cijeljenja u potpunosti završen. Tijekom prvih tjedana nakon zahvata vršak nosa i hrbat mogu biti smanjeno osjetljivi na dodir, a moguće je da koža privremeno postane masnija. Nakon zahvata i odstranjenja tampona, nos je kraće vrijeme začepljen zbog nakupine sluzi. Potrebno je vrlo oprezno ispuhivati nos, a preporučujemo lokalnu aplikaciju Sterimar kapi.

Koliko dugo je potrebno držati tampone i štitnik na nosu?

Tamponi se obično skidaju drugog dana nakon zahvata, a kod složenijih zahvata na septumu četvrtog dana. Aluminijski ili plastični štitnik na nosu obično se skida sedmog dana nakon zahvata.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku. Nakon zahvata i otpusta bit ćete naručeni za odstranjenje tampona i štitnika s nosa.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može otići kući ili može preventivno ostati u poliklinici jedan dan.

Kada se mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima?

Pacijenti mogu obavljati lakše poslove već tjedan dana nakon zahvata. Treba izbjegavati veće napore kroz naredna dva tjedna, jer povećanje tlaka nakon napora može izazvati dodatna krvarenja. Također treba izbjegavati direktno izlaganje suncu (upotrebljavati kremu sa zaštitnim faktorom). Nije preporučljivo prvo vrijeme nositi naočale.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS