Sekundarni zahvati na grudima

Rekonstrukcija dojke može biti primarna ili sekundarna. Sekundarna se provodi nakon već provedenog kirurškog liječenja.

Sekundarni zahvati na grudima odnose se na razne postupke koji se obavljaju kako bi se preoblikovao ili poboljšao izgled grudi koje su prethodno operirane. Nesavršeni estetski rezultati mogu nastati kao posljedice nedovoljnog planiranja ili neadekvatno izvedbe samog zahvata. Problemi mogu biti povezani s umetcima ili jednostavno posljedica prirodnih promjena u tkivu grudi kao što je slučaj nakon porođaja.

Najčešće revizija uključuje zamjenu implantata, preoblikovanje grudi koje su prethodno podignute ili smanjenje ili korekciju vidljivih ili neugodnih ožiljaka. Revizijska operacija može biti kompliciranija od originalne operacije. Ponekad je potrebno imati dodatnu stručnost te kirurg treba imati iskustva s rekonstrukcijom grudi.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi, sukladno GDPR protokolu.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju, pa je dojenje moguće u većini slučajeva. Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

S punim povjerenjem zakažite konzultacije kod dr. Zambellija koji će vas uputiti u sam postupak i odgovoriti na sva pitanja.

KONTAKTIRAJTE NAS