Rekonstrukcija grudi nakon karcinoma

U današnje vrijeme, gotovo svaka deseta žena oboli od karcinoma dojke. U posljednjem desetljeću napravljeni su značajni napreci u ranoj detekciji i dijagnostici ove bolesti, kao i u kirurškoj i tzv. adjuvantnoj (popratnoj) terapiji. Isto tako, sve veći broj žena kod kojih postoji ta potreba podvrgava se rekonstrukciji dojke (nadomjestak izgubljene forme i volumena te uspostava izgubljene simetrije).

 

Postoji nekoliko metoda rekonstrukcije dojke. Odabir metode rekonstrukcije ovisi o preferenciji pacijenta te objektivnim okolnostima nakon operacije dojke (tip operacije, zračenje i sl.).

Rekonstrukcija se može započeti odmah nakon zahvata odstranjenja dojke ili naknadno, što je najčešći slučaj.

 

Dvije su osnovne metode rekonstrukcije. Jedna je upotrebom vlastitog tkiva, kao što su npr. koža i masno tkivo donjeg trbuha (TRAM režanj), koža i mišić u području leđa (Latissimus dorsi režanj). Druga metoda je rekonstrukcija protezama. Proteze ili silikonski umetci mogu se odmah postaviti, što predstavlja primarnu rekonstrukciju, ili se mogu postaviti i naknadno uz eventualnu upotrebu tzv. tkivnih ekspandera (link na tkivne ekspandere).

 

Mogu se koristiti i tzv. ekspander proteze tipa Becker. Ovom metodom se istovremeno proširuje koža i grudni mišić na mjestu reza, a istovremeno svojim volumenom nadomještaju odstranjenu dojku.

 

Također je moguće kombinirati upotrebu vlastitog tkiva npr. Latissimus dorsi režnja s leđa uz silikonsku protezu. Ovo se radi kod većih ožiljaka u području zahvata, naročito nakon zračenja.

 

Prednost rekonstrukcije vlastitim tkivom je što se ne umeće strani materijal s mogućim komplikacijama stvaranja kapsule i eventualnog mijenjanja proteze. Negativna strana je opsežnost zahvata i dulji oporavak (mjesec dana).

 

Dobra strana rekonstrukcije implantatima je u njenoj jednostavnosti, jer u pravilu ne stvara nove ožiljke (u području trbuha ili leđa) i oporavak je puno kraći. Loša strana je, kao što je navedeno, mogućnost stvaranja kapsule i promjene proteza.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Može li zahvat rekonstrukcije provocirati recidiv tumora?

Na tisućama operiranih žena diljem svijeta i kod nas, nije dokazana nikakva povezanost rekonstrukcije i recidiva ove bolesti. Nakon zahvata rekonstrukcije, kao što je uobičajeno, potrebno je redovito obavljati kontrole kod svog onkološkog kirurga.

Za dodatne informacije o rekonstrukciji grudi nakon karcinoma možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

Smanjivanje grudi

Velike, teške i često viseće dojke ne predstavljaju samo estetski problem zbog narušavanja proporcionalnosti ženskog tijela, već i zdravstveni problem koji se može manifestirati bolovima u kralježnici, često s pognutim položajem tijela te trncima u prstima. Postoji više kirurških metoda smanjivanja velikih spuštenih grudi. Princip zahvata je u odstranjivanju i zatezanju viška kože i odstranjivanju viška žljezdanog tkiva, dok se bradavica i areola na preostalom tkivu dojke premještaju na viši, estetski prihvatljiviji položaj.

 

Klasični način redukcije jest rez u obliku sidra, dok se u novije vrijeme koristi tzv. kratki vertikalni rez, gdje nema horizontalnog ožiljka u brazdi dojke. Moguće je odstraniti značajne količine žljezdanog tkiva s estetski prihvatljivim rezultatom.

 

Ožiljci su prvih mjeseci crvenkasti i pomalo naborani, ali vremenom gube crvenilo i postaju manje primjetni. Preporučujemo tretiranje ožiljaka silikonskim gelom ili silikonskim membranama.

 

Nakon zahvata potrebno je nekoliko tjedana nositi čvrste grudnjake. Kupanje je moguće nakon odstranjivanja šavova, a direktno izlaganje suncu nakon mjesec dana.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju pa je dojenje moguće u većini slučajeva.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Sekundarni zahvati na grudima

Rekonstrukcija dojke može biti primarna ili sekundarna. Sekundarna se provodi nakon već provedenog kirurškog liječenja.

Sekundarni zahvati na grudima odnose se na razne postupke koji se obavljaju kako bi se preoblikovao ili poboljšao izgled grudi koje su prethodno operirane. Nesavršeni estetski rezultati mogu nastati kao posljedice nedovoljnog planiranja ili neadekvatno izvedbe samog zahvata. Problemi mogu biti povezani s umetcima ili jednostavno posljedica prirodnih promjena u tkivu grudi kao što je slučaj nakon porođaja.

Najčešće revizija uključuje zamjenu implantata, preoblikovanje grudi koje su prethodno podignute ili smanjenje ili korekciju vidljivih ili neugodnih ožiljaka. Revizijska operacija može biti kompliciranija od originalne operacije. Ponekad je potrebno imati dodatnu stručnost te kirurg treba imati iskustva s rekonstrukcijom grudi.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi, sukladno GDPR protokolu.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju, pa je dojenje moguće u većini slučajeva. Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

Podizanje i povećanje spuštenih grudi

PODIZANJE SPUŠTENIH GRUDI

Zbog gubitka elastičnosti kože, dojke promjene svoj izgled i čvrstoću te se počinju spuštati.

Podizanje grudi ili mastopeksija kirurška je metoda kojom se dojkama daje novi izgled, čvrstoća i položaj. Spuštene grudi normalne veličine ili atrofične mogu biti primarno takve, npr. kod mlađih djevojaka ili što je najčešći slučaj kod žena nakon poroda. Zahvat je sličan kao kod smanjivanja dojki, s tom razlikom što se zateže samo koža, a bradavica i areola se premještaju na viši položaj. Žljezdano i masno tkivo dojke se ne smanjuje ili ako se smanjuje, to se izvodi u donjem polu dojke i to vrlo malo.

Podizanje grudi, često se radi u kombinaciji s ugradnjom implantata, kako bi se povećao volumen dojki, kada se koriste silikonski implantati, kako bi se dobili bolji rezultati u kombinaciji s mastopeksijom.

 

POVEĆANJE SPUŠTENIH GRUDI

Povećanje grudi implantatima preporučuje kod pacijentica koje su nakon trudnoće, dojenja ili mršavljenja izgubile volumen grudi, ili su jednostavno oduvijek željele veće grudi.

Pri izboru implantata najčešće koristimo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija.

Sve o implantantima koje koristimo

 

VRSTA

Pri izboru implantata najčešće koristimo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija. Svi implantati imaju doživotno jamstvo na rupturu, a sami poliuretanski implantati imaju dodatnu 10-godišnju garanciju za izostanak kapsularne kontrakcije i rotacije.

 

 

OBLIK

Kod mršavijih žena s manjim volumenom dojke, za postizanje adekvatnog volumena i oblika najčešće koristimo anatomske implantate (oblik kaplje) ispunjene kohezivnim gelom. Kohezivnost znači veću čvrstoću i postojanost oblika. Uvijek je poželjno da je projekcija dojke u donjem polu, stoga su i implantati tako napravljeni da je vrh kaplje na najvišoj točki donjeg pola dojke. Implantati su dosta čvrsti, stoga zadržavaju ovaj oblik i u stojećem stavu. Time se kontrolira ne samo volumen već i oblik dojke odabirom implantata odgovarajuće širine, visine i projekcije. Upravo zbog ovih komponenata izuzetno je važno izmjeriti parametre grudnog koša i same dojke te odabrati implantat koji najviše odgovara anatomskim karakteristikama dojke i grudnog koša da bi se postigao adekvatan rezultat. Ovim tipom implantata postižemo željenu projekciju u donjem polu i planirani volumen. Gornji pol dojke nije ispupčen već ima prirodni pad.

 

Okrugle implantate uglavnom koristimo kod žena koje imaju veću količinu potkožnog, masnog i žljezdanog tkiva dojke. Ovaj tip implantata daje punoću u donjem i u gornjem dijelu dojke. Nakon temeljitog pregleda i mjerenja te uvažavanja želje pacijenta za određenim oblikom, kao i sugestije doktora Zambellija, određuje se oblik implantata određene visine, širine i projekcije u donjem polu kod anatomskih, odnosno širina baze i projekcija kod okruglih implantata. Prije zahvata detaljno će Vam se objasniti prednosti i nedostaci različitih vrsta implantata.

 

Visoko kohezivni implantati su čvršći i zadržavaju formu u svim položajima. Na slici razrezani implantat zadržava oblik i ne razlijeva se kao što se događa kod nisko kohezivnih implantata.

 

 

VELIČINA

Određivanje veličine implantata je najvažniji korak u planiranju zahvata povećanja dojki. Potrebno je izabrati takav volumen koji odgovara željama pacijenta i koji odgovara anatomskim karakteristikama grudnog koša i same dojke pacijenta. Ukoliko se umetne preveliki ili premali implantat dobivamo neželjene efekte bez obzira na sklonosti samog pacijenta. Jedan od znakova korištenja prevelikog implantata je neprirodna punoća u gornjem dijelu dojke, češće vidljivi nabori implantata postranično kao i neprirodan položaj bradavice.

 

Česta pojava kod premalih implantata  je preveliki razmak u dekolteu i premala projekcija same dojke u svim smjerovima. Volumen implantata se određuje mjerenjem širine dojke te još nekih parametara. Dr. Zambelli koristi sistem mjerenja Akademikliniken iz Stocholma dr. Per Hedéna.

 

 

MOTIVA IMPLANTANTI

Kod povećanja grudi koristimo Motiva implantante – koncept implantanata baziran na tehnološkim inovacijama i dugogodišnjim istraživanjima. Implantanti imaju glatku površinu, napravljeni kako bi što više bili prilagođeni stanicama u tijelu te minimalizirali upale. Svaki implantant posjeduje sve sigurnosne certifikate te serijski kod koji sadrži sve važne informacije. Sadrže I inovativnu BLUESEAL tehnologiju koja garantira da je implantant netaknut i ispravan. Također, Motiva je razvila vlastiti gel kojima su implantanti ispunjeni, kako bi poboljšala dinamiku i bolju prilagođenost tijekom kretanja tijela.

 

Više o Motiva implantantima pročitajte ovdje.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi, sukladno GDPR protokolu.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju, pa je dojenje moguće u većini slučajeva. Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.

Povećanje grudi

1963. Godine Thomas Cronin predstavio je prve silikonske proteze (implantante) i tako ženama diljem svijeta pomogao da ostvare grudi o kakvima su sanjale. Od tada pa sve do danas, augmentacija ili povećanje grudi postala je jedna od najčešćih estetskih operacija koje se provode u svijetu. Zahvat kojima se povećava volumen dojki i poboljšava njihov oblik, jedan je od najčešćih zahvata u našoj klinici.

U povijesti se izmijenilo čak pet generacija silikonskih proteza, a današnje proteze su toliko pouzdane da proizvođači daju doživotne garancije na proteze i višegodišnje garancije na postignuti estetski rezultat.

Zahvat se izvodi ugradnjom implantata kako bi se povećale male, nerazvijene grudi, kako bi se povećalo volumen grudi ili korigirala njihova asimetrija.

Kome je zahvat namijenjen?

  • kod žena s prirođeno malim dojkama
  • kod atrofije dojki nakon poroda
  • kod korekcije nejednakih (asimetričnih) dojki
  • kao rekonstrukcijski zahvat nakon zahvata na dojci nakon karcinoma

Sve o implantantima koje koristimo

 

VRSTA

Primarni odabir implantata u našoj poliklinici su glatki, nano i mikroteksturirani .Kod sekundarne rekonstrukcije te rekonstrukcije dojke nakon karcinoma dojke koristimo poliuretanske implantate, koji imaju dokazano najmanje komplikacija kao što su seromi i kapsularna kontrakcija. Svi implantati imaju doživotno jamstvo na rupturu, a sami poliuretanski implantati imaju dodatnu 10-godišnju garanciju za izostanak kapsularne kontrakcije i rotacije.

 

 

OBLIK

Kod mršavijih žena s manjim volumenom dojke, za postizanje adekvatnog volumena i oblika najčešće koristimo anatomske implantate (oblik kaplje) ispunjene kohezivnim gelom. Kohezivnost znači veću čvrstoću i postojanost oblika. Uvijek je poželjno da je projekcija dojke u donjem polu, stoga su i implantati tako napravljeni da je vrh kaplje na najvišoj točki donjeg pola dojke. Implantati su dosta čvrsti, stoga zadržavaju ovaj oblik i u stojećem stavu. Time se kontrolira ne samo volumen već i oblik dojke odabirom implantata odgovarajuće širine, visine i projekcije. Upravo zbog ovih komponenata izuzetno je važno izmjeriti parametre grudnog koša i same dojke te odabrati implantat koji najviše odgovara anatomskim karakteristikama dojke i grudnog koša da bi se postigao adekvatan rezultat. Ovim tipom implantata postižemo željenu projekciju u donjem polu i planirani volumen. Gornji pol dojke nije ispupčen već ima prirodni pad.

 

Okrugle implantate uglavnom koristimo kod žena koje imaju veću količinu potkožnog, masnog i žljezdanog tkiva dojke. Ovaj tip implantata daje punoću u donjem i u gornjem dijelu dojke. Nakon temeljitog pregleda i mjerenja te uvažavanja želje pacijenta za određenim oblikom, kao i sugestije doktora Zambellija, određuje se oblik implantata određene visine, širine i projekcije u donjem polu kod anatomskih, odnosno širina baze i projekcija kod okruglih implantata. Prije zahvata detaljno će Vam se objasniti prednosti i nedostaci različitih vrsta implantata.

 

Visoko kohezivni implantati su čvršći i zadržavaju formu u svim položajima. Na slici razrezani implantat zadržava oblik i ne razlijeva se kao što se događa kod nisko kohezivnih implantata.

 

 

VELIČINA

Određivanje veličine implantata je najvažniji korak u planiranju zahvata povećanja dojki. Potrebno je izabrati takav volumen koji odgovara željama pacijenta i koji odgovara anatomskim karakteristikama grudnog koša i same dojke pacijenta. Ako se umetne preveliki ili premali implantat dobivamo neželjene efekte bez obzira na sklonosti samog pacijenta. Jedan od znakova korištenja prevelikog implantata je neprirodna punoća u gornjem dijelu dojke, češće vidljivi nabori implantata postranično kao i neprirodan položaj bradavice.

 

Česta pojava kod premalih implantata  je preveliki razmak u dekolteu i premala projekcija same dojke u svim smjerovima. Volumen implantata se određuje mjerenjem širine dojke te još nekih parametara. Dr. Zambelli koristi sistem mjerenja Akademikliniken iz Stocholma dr. Per Hedéna.

 

Ako osoba razmišlja o implantatima dojke, što bi trebala znati?

Anaplastični limfom povezan s implantatom (BIA-ALCL), rijedak je limfom imunološkog sustava. To nije karcinom dojke, koji nastaje iz stanica u dojci, već je rak koji raste u tekućini i ožiljku koji nastaje oko implantata dojke. Manje uobičajeno, BIA-ALCL može dobiti oblik kvržice u dojci ili kvržice u pazuhu.BIA-ALCL je izlječiv kod većine bolesnika ako se dijagnosticira rano i liječi na odgovarajući način, ali mali je broj umro od bolesti. 85 % slučajeva u svijetu bilo je povezano s Alerganovim implantatima koji su povućeni s tržišta. Najčešći period javljanja ove bolesti je nakon sedme godine od operacijskog zahvata.

 

U poliklinici Zambelli koristimo se isključivo implantatima koji su registrirani u Republici Hrvatskoj. Primarni odabir implantata u našoj poliklinici su glatki, nano i mikroteksturirani. Kod sekundarne rekonstrukcije te rekonstrukcije dojke nakon karcinoma dojke, koristimo poliuretanske implantate.

 

Kako uočiti simptome?

Najčešći simptom je oticanje dojke uzrokovano nakupljanjem tekućine oko implantata, ali u nekim se slučajevima može pojaviti kao kvržica u dojci ili pazuhu.Kako je to rijetka bolest, promjene na dojkama vjerojatno neće biti karcinom povezan s implantatom dojke. Na primjer, oticanje odmah nakon operacije implantata na dojki je normalno. 

 

Treba li im ukloniti implantate iako nemam simptoma?

Medicinski stručnjaci ne preporučuju uklanjanje grudi implantata ako nemate simptome BIA ALCL, čak i ako se vaši implantati više ne isporučuju u našoj zemlji.To je zato što je BIA ALCL rijedak rak s odličnim postotkom izlječenja ako se otkrije rano.

 

Rizik od razvoja BIA ALCL manji je od rizika povezanih s anestetikom i operacijom. Stopa komplikacija revizijskog zahvata koja uključuje uklanjanje ili zamjenu implantata također je veća sa svakim revizijskim postupkom.

 

BIA ALCL dojke povezan s implantatom je rijedak, ali rizik je veći kod određenih vrsta implantata dojke. Ako se ne sjećate jesu li vaši implantati glatki ili teksturirani ili što su marke, vaš kirurg ili klinika koja drži vaš zapisnik o operaciji trebali bi vas savjetovati u vezi s tim detaljima.

 

Najbolje je razgovarati sa svojim kirurgom o tome što bi preporučili u svom kliničkom mišljenju s obzirom na vrstu implantata koju imate i koristi u odnosu na rizik od uklanjanja implantata kod zdrave osobe bez simptoma. Možete raspravljati i o planu redovitih pregleda. Možete potražiti drugo mišljenje koje će vam pomoći da odlučite o mogućnostima ili ako niste sigurni ili ste zabrinuti zbog savjeta koje dobijete od svog kirurga.

 

Bez obzira na marku ili teksturu implantata ili ako ste uklonili implantate, redovito trebate vršiti samopregled dojki i tražiti pregled kod liječnika opće prakse ako imate bilo kakvih nedoumica ili primijetite bilo kakve promjene na grudima.

 

Kako se dijagnosticira BIA ALCL povezan s implantatom dojke?

Ako razvijete oticanje implantirane dojke, liječnik će vas poslati na ultrazvučni pregled kako bi vidio je li to zbog nakupljanja tekućine. Ako postoji tekućina, ona će se ukloniti i poslati u laboratorij na analizu. Većina kolekcija tekućine nije zbog BIA-ALCL-a, ali laboratorijski test moći će se utvrditi sigurno.

 

Ako se potvrdi, vaš specijalist može također naručiti MRI ili CT pretragu kako bi procijenio opseg lokalnog rasta ili daljnjeg širenja raka. Za procjenu širenja mogu se koristiti i drugi testovi poput PET ispitivanja.

 

Mamografija će provjeriti rak dojke, ali nije korisna za otkrivanje BIA-ALCL-a.

 

Kakvo je liječenje i prognoza za rak povezan s implantatom dojke?

U oko 80% slučajeva bolest se otkriva u ranoj fazi, a stanice raka nalaze se samo u tekućini koja okružuje implantat. Većina ovih slučajeva izliječi se uklanjanjem implantata i okolne kapsule. 

 

Ishodi nakon liječenja BIA-ALCL

Za pacijente koji primaju odgovarajuće i pravovremeno liječenje prognoza je vrlo dobra. 

 

 

MOTIVA IMPLANTANTI

Kod povećanja grudi koristimo Motiva implantante – koncept implantanata baziran na tehnološkim inovacijama i dugogodišnjim istraživanjima. Implantanti imaju glatku površinu, napravljeni kako bi što više bili prilagođeni stanicama u tijelu te minimalizirali upale. Svaki implantant posjeduje sve sigurnosne certifikate te serijski kod koji sadrži sve važne informacije. Sadrže I inovativnu BLUESEAL tehnologiju koja garantira da je implantant netaknut i ispravan. Također, Motiva je razvila vlastiti gel kojima su implantanti ispunjeni, kako bi poboljšala dinamiku i bolju prilagođenost tijekom kretanja tijela.

 

Više o Motiva implantantima pročitajte ovdje.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koja je veličina najbolja za mene?

To je jedno od najvažnijih pitanja u predoperacijskoj konzultaciji. Uvijek nastojimo udovoljiti željama pacijentica glede veličine ako je to u ostvarivim granicama. Ljepotu dojke ne određuje veličina, već pozicija bradavice, napetost tkiva i punoća u svim smjerovima. U predoperacijskoj konzultaciji postavljamo posebne silikonske mjerače ispod specijalnih grudnjaka, a preko svega pacijentica navlači vrlo usku majicu od microfibre kako bi vidjela približni efekt povećanih dojki. Ovim postupkom se prilično vjerodostojno može utvrditi željeni volumen.

Koje je pretrage potrebno obaviti prije operacije?

Nakon obavljene konzultacije i dogovorenog zahvata potrebno je učiniti standardne laboratorijske preglede kao što su krvna slika, testovi koagulacije krvi, urin, EKG i eventualno internistički pregled.

Koliko dugo traje proces oporavka i kada mogu početi sa svakodnevnom aktivnošću?

Oporavak u prosjeku traje oko 10 dana s time što je nešto produljen kod postavljanja umetka iza mišića. Bolovi su intenzivni prvih dana, a kasnije postaju sve manji. Nekoliko dana nakon zahvata dozvoljene su manje aktivnosti poput vožnje automobila, rada na kompjuteru i sl. Nije preporučljivo podizati teže terete, npr. vježbati u teretani kroz nekoliko narednih tjedana. Jedan dio dojke može biti manje osjetljiv na dodir, ali taj se osjećaj nakon izvjesnog vremena vraća. Isto tako bradavice mogu biti prolazno preosjetljive s osjećajem žarenja. Prvih nekoliko tjedana dojke su malo otečene, pa dobivaju svoju pravu veličinu nakon što otok splasne. Potrebno je nositi elastičnu traku u području gornjeg pola dojki u periodu od nekoliko tjedana.

Zašto se rade predoperacijske fotografije?

Fotografije pacijenta u profilu i en-faceu koriste se tijekom predoperacijske konzultacije te za uspoređivanje s postoperacijskim rezultatima. One se pohranjuju u našoj arhivi, sukladno GDPR protokolu.

Koliko dugo se ostaje u poliklinici nakon zahvata?

Zahvat se može obaviti ambulantno, što znači da pacijent istog dana može napustiti polikliniku i otići kući.

Tko se brine o meni nakon zahvata?

Dok ste u poliklinici, o vama se brine naša služba. Nakon otpusta možete u slučaju potrebe kontaktirati našu polikliniku.

Mogu li dojiti nakon zahvata?

Kod žena u fertilnoj dobi, nakon operacije smanjivanja dojki u pravilu je moguće dojenje. Žljezdani kanalići se ne presijecaju, pa je dojenje moguće u većini slučajeva. Za dodatne informacije o operaciji možete posjetiti web stranicu ASPS-a.