Povećanje usnica

Povećanje usnica radi se kod mlađih osoba kod kojih postoji primarno manji volumen ili kod nešto starijih osoba kod kojih je došlo do atrofije tkiva u području ustiju.


Postoje dvije osnovne vrste materijala (fillera) za povećanje usnica. Jedna skupina spada u tzv. trajne fillere, a druga u polutrajne ili resorbirajuće fillere. U Hrvatskoj se od trajnih fillera koristi Aquamid, a od ostalih najčešće hijaluronska kiselina (Restylane).


U našoj Poliklinici često koristimo i vlastitu mast pacijenta za povećanje usana. Izbor metode ovisi o želji pacijenta te o stanju usana koje se povećavaju.

Estetska kirurgija

Laser centar

Što je laser?

Laser je skraćenica za engleski: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation – širenje svjetla stimuliranim zračenjem. Aparat modificira svjetlosne zrake tako da im daje razornu snagu koja se koristi za različite svrhe u medicini, industriji, astronomiji i drugdje. Kao i svaka tehnologija, tako i laserska doživljava brza usavršavanja i promjene. Laser se u medicini upotrebljava već 30 godina. Kroz ovaj period uvedene su značajne promjene u tehnologiji i kliničkoj primjeni. Sada su u upotrebi laseri treće generacije s modernijom tehnologijom i puno boljim kliničkim učinkom.

 

Princip djelovanja laserske zrake je u njenoj selektivnosti. Valna duljina zrake određene boje raspoznaje sličnu boju u tkivu koga tretiramo i u kontaktu s ciljem razvija se velika toplinska energija koja ciljano i kontrolirano briše zadani cilj, bilo da je to pigment korijena dlake, boja od tetovaže, tumor na koži ili bore na površini kože. Upravo zbog različitih valnih duljina od kojih svaka ima svoj prepoznatljivi cilj u odgovarajućoj boji, na tržištu postoji više vrsta lasera. Jedan laser ne može vršiti sve potrebne intervencije.

Vrste lasera

 

 • CO2 laser: Frakcijski laser koji se koristi za precizno uklanjanje površinskog sloja kože, ožiljaka, izraslina, bora te za zatezanje kože i spaljivanje tkiva
 • Nd:YAG laser (GentleYAG): Laser koji se tretiraju kapilare i manje vene na ekstremitetima i licu. Može se koristiti i za odstranjivanje dlaka, a idealan je za uklanjanje uraslih dlaka u bikini zoni
 • ALEXANDRITE laser (GentleLASE): Zlatni standard za uklanjanje dlaka
 • IPL (Lumenis – Versa Pulse Ellite): Intenzivno pulsirajuće svjetlo koristi se za tretmane uklanjanja tamnih mrlja na licu te za pomlađivanje kože
 • PDL laser (Vbeam): Zlatni standard za tretiranje crvenih izraslina na koži (poput rodinog ugriza i sl.)
 • FRAXEL 1500 (Re:store): Idealan za tretmane ožiljaka na licu te različitih hiperpigmentacija

Laserskim tretmanima tretiramo razna stanja kože:

 • Bore i opuštenost kože
 • Rosacea
 • Kapilare, spideri, angiomi
 • Staračke i sunčane pjege
 • Melasma
 • Poikiloderma
 • Naevus flameus
 • Hemangiomi
 • Akne
 • Ožiljci
 • Trajno odstranjivanje dlaka
 • Psorijaza
 • Virusne bradavice
 • Strije
 • Tetovaže
 • Proširene i ispucale kapilare

Mali kirurški zahvati

Mali kirurški zahvati su kirurški postupci koji se rade u lokalnoj anesteziji te za njihovo izvođenje nije potreban boravak u bolnici. Uobičajeno se radi o zahvatima kojima se uklanjanju tvorbe s kože te o postupcima korekcije ožiljaka ili estetskim zahvatima.

 

U našoj poliklinici možete obaviti razne male kirurške zahvate poput uklanjanja madeža, ateroma, bradavica, fibroma, lipoma, ožiljaka i tetovaža i dr.

 

Najčešće dijagnoze s kojima pacijenti dolaze na mali kirurški zahvat su benigne i maligne promjene kože  i potkožja.

Uklanjanje madeža te ostalih kožnih promjena

 

Madeži se mogu pojaviti bilo gdje na koži, pojedinačno ili grupirano. Obično su smeđe boje i različitog oblika. Smeđa boja madeža potječe od melanina, pigmenta kojeg stvaraju posebne stanice u koži. Mogu biti spljošteni ili uzdignuti, glatki ili hrapavi i mogu iz njih rasti dlačice. Madeži se redovno trebaju kontrolirati te bilježiti sve promjene. Ako madež počinje mijenjati dosadašnji oblik ili boju, ako počinje iz njega izlaziti sukrvica, ako počinju da svrbe ili se pojave nakon dvadesete godine života, na njih itekako treba obratiti pozornost. Uklanjaju se radi preporuke liječnika ili osobnih želja pacijenata, npr. zbog estetike, smetnji u svakodnevnom životu, itd.

 

Druge kožne promjene mogu još biti bradavice, ateromi ili lipomi.

 

Lipomi su benigni tumori koji nastaju iz masnih stanica. Češće se javljaju kod žena, na mjestima gdje postoji masno tkivo, najčešći su na podlakticama, gornjem dijelu trupa i stražnjem dijelu vrata. Aterom je dobroćudna izraslina kože i potkožnog tkiva koja nastaje pojačanim lučenjem lojne žlijezde i formiranjem kapsule oko navedenog masnog sadržaja. Najčešće javljaju na licu, vratu, iza ušiju i leđima, a mogu se pojaviti i na bilo kom drugom dijelu tijela.

Uklanjanje ožiljaka

 

Ožiljci nastaju kao posljedica ozljede ili kirurške intervencije, a proizvod su sposobnosti ljudskog tijela za zacjeljivanjem. Ožiljci mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože.

 

Uklanjanje ožiljaka je postupak u plastičnoj kirurgiji prilikom kojeg se ožiljak potpuno odstranjuje ili se njegova vidljivost svodi na najmanju moguću mjeru. Prije no što se pristupi uklanjanju ožiljaka liječnik će utvrditi niz specifičnosti koje će odrediti daljnji tijek liječenja, od starosti ožiljka do lokalizacije, orijentacije, veličine, pigmentacije itd.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Kako se trebam pripremiti za zahvat?

Na dan zahvata kožu je potrebno oprati običnim sapunom ili gelom, bez nanošenja ulja ili mlijeka. Prilikom pregleda, a prije zahvata liječniku je potrebno reći sve informacije o lijekovima koje trenutno koristite, alergijama te eventualnim poteškoćama na prijašnjim zahvatima. Poželjno je jesti 1-2 sata prije zahvata te piti normalne količine tekućine.

Koliko dugo traje zahvat?

Mali kirurški zahvati u prosjeku traju između 30 i 60 minuta.

Izvode li se mali kirurški zahvati pod anestezijom?

Zahvati se izvode pod lokalnom anestezijom, što znači da se umrtvljuje samo zahvaćeno područje.

Povreda tetiva

Mišići i zglobovi u šaci omogućuju snažne, precizne i spretne pokrete. Kompleksna građa u kombinaciji sa svakodnevnim opterećenjima može dovesti do raznih ozljeda i bolesti šake koje rezultiraju smanjenom funkcijom šake. Ozljede tetiva i perifernih živaca vrlo su učestale u svakodnevnom životu. Na tetivama se javljaju kao upale, tj. tendinitisi, tendovaginitisi i tenosinovitisi, a rezultat su opterećenja i ponavljajućih pokreta. Najčešće ih nalazimo na tetivama šaka, a javljaju se i na tetivama u lakatnom i ramenom zglobu.

 

Na šaci se može javiti upala tetive bilo kojeg prsta šake, a najčešća je upala tetiva u području korijena palca, odnosno De Quervainova bolest koja nastaje zbog brojnih pokreta dviju tetiva u zajedničkoj ovojnici. Ako imate de Quervainov tenosinovitis  vjerojatno ćete osjećati bol pri okretanju ručnog zgloba, hvatanju predmeta ili pri skupljanju prstiju u šaku. Iako točan uzrok de Quervainovog tenosinovitisa nije poznat, svaka aktivnost koja uključuje ponavljajuće pokrete šake ili ručnog zgloba, npr. rad u vrtu, igranje golfa, podizanje djeteta ili udaranje reketom – može ga pogoršati.

 

Upala tetive kod koje dolazi do zadebljanja tetivne ovojnice i zbog toga do otežanog i bolnog klizanja tetive naziva se i tzv. trigger ili škljocavi prst.

Škljocavi prst je stanje u kojem se jedan od vaših prstiju zaglavi u savijenom položaju, te ga se može savijati ili ispravljati uz preskok. Radi se zapravo o stenozirajućem tenosinovitisu koji nastaje kada je zbog upale tetive sužen prostor unutar omotača koji okružuje tetivu zahvaćenog prsta pa je otežano normalno gibanje tetive kroz omotač.

Tumori šake

Najčešći tumori u području šake su dobroćudni tumori. Jedan od najčešćih tumora šake su cistični tumori ili ganglioni ( higromi ).Ispunjeni su želatinoznom masom s vratom koji komunicira sa zglobom ili tetivnom ovojnicom. Obično nemaju simptoma, ali mogu izazvati bol I smanjenje pokretljivosti zgloba. Također se mogu javiti trnci u prstima posljedično samom pritisku živca na strukture . Znatno su rjeđi brojni drugi tumori mekih tkiva šake.

 

Osnovni cilj kirurškog liječenja je ukloniti tumor, a pritom očuvati ili rekonstruirati funkciju šake. Sve operacije šake u našoj poliklinici se izvode uz pomoć blijede staze te povećanje operacijskog polja lupama .

Često postavljena pitanja naših klijenata

Je li zahvat bolan?

Zahvat je bezbolan nakon primjene lokalne anestezije. Nakon zahvata, moguća je blaga bol u području rane.

Koliko traje oporavak?

Proces oporavka individualan je za svakog pacijenta.

Sindrom karpalnog kanala

Bolest se očituje ponajprije promjenama osjeta, pojavama trnaca, žarenja, pečenja ili smanjenim osjetom u prva tri prsta šake, a zatim i pojavom boli u području korijena šake koja je najčešća noću, a može se širiti kroz dlan i prste, ali i sve do ramena. Poznat naziv za ovaj sindrom je i computer disease jer se pojavljuje kod ljudi koji rade puno na računalima, koristeći miš i tipkovnicu. Predisponirajući faktori za nastanak sindroma su manualni poslovi i dugotrajni ponavljajući pokreti u ručnom zglobu. Osobito kod specifičnih zanimanja kao što su informatičari, daktilografi, bibliotekari i općenito poslovi gdje se puno radi rukama.

 

Karpalni kanal anatomska je struktura koja se nalazi na dlanu u području ručnog zgloba. Tvore ga kosti zapešća i poprečni karpalni ligament.

 

Pojavom sindroma karpalnog kanala dolazi do pritiska na medijani ili medijalni živac u karpalnom tunelu na korijenu šake ispod samog dlana.

 

Operativni zahvat – otvorena dekompresija medijalnog živca u karpalnom tunelu izvodi se ambulantno u dnevnoj kirurgiji što znači da pacijent nakon zahvata odlazi kući. Izvodi ga kirurg koristeći minimalno invazivnu tehniku i najsuvremeniju medicinsku opremu.

 

Ovisno o trajanju sindroma prije operativnog zahvata ovisi i rezultat liječenja. Ponekada je potrebno nekoliko mjeseci do potpunog oporavka živca i nestanka svih simptoma.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Je li zahvat bolan?

Zahvat je bezbolan nakon primjene lokalne anestezije. Nakon zahvata, moguća je blaga bol u području rane.

Koliko traje oporavak?

Proces oporavka individualan je za svakog pacijenta.

Dupuytrenova kontraktura

Dupuytrenova kontraktura počinje kao čvorić koji se najčešće nalazi na dlanu u području 4 i 5 prsta. Fibrozni tračak na dlanu se pojavljuje prije kontrakcije prsta i može se napipati duž uzdužne brazde na dlanu. Ovo oboljenje predstavlja bolesno zadebljanje tkiva ispod kože dlana šake, što dovodi do savijanja prstiju prema dlanu s nemogućnošću opružanja (ispravljanja) prsta ili više prstiju.

 

Kako bolest napreduje, zglobovi postaju sve manje pokretni, zahvaćeni prsti se savijaju prema dlanu i pacijent ih više ne može potpuno ispraviti. Obično je prstenjak prvi zahvaćen, zatim mali prst i na kraju srednjak. Da bi se Dupuytrenova kontraktura razvila do stupnja da su zahvaćena ova tri prsta obično prođe nekoliko godina od prvih simptoma.

 

Pri pregledu u dogovoru s pacijentom, postavit će se oblik i način liječenja ove bolesti. 2 do 3 dana prije i poslije operacije ne uzimati lijekove koje razrjeđuju krv. Ovaj zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, a ovisno o zahvaćenosti prstiju i dlana šake, zahvat traje od 30 do 90 minuta.

Često postavljena pitanja naših klijenata

Koliko traje oporavak?

Oporavak traje najčešće između 10 i 14 dana.

Je li moguće da se kontraktura javi ponovno i nakon liječenja?

Iako rijetko, moguće je da se kontraktura ponovno javi. U tom slučaju, savjetujemo vam da zakažete konzultacije u našoj poliklinici.

Kirurgija šake

Šaka je savršen organ sustava za kretanje. Kompleksna anatomska građa šake u kombinaciji s njezinim svakodnevnim opterećenjima, često i preopterećenjima, može rezultirati raznim ozljedama i bolestima koje tada dovode do nesposobnosti šake da izvršava svoje uobičajene zadaće. Kirurgija šake predstavlja dio plastično-rekonstruktivne kirurgije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti i ozljeda šake.

 

Dr. Zambelli završio je subspecijalizaciju (fellowship) iz plastične kirurgije, kirurgije šake i mikrokirurgije u Louisvilleu, Kentucky, SAD, kod dr. Harolda Kleinerta i njegovih suradnika.

Više o Sveučilištu pročitajte ovdje.